Biodiverse groendaken

mens – planeet -verbinden

<< terug

Biodiverse groendaken

GEMOUT vzw hanteert de Zwitserse biodiversiteitsrichtlijn voor groendaken. We streven naar een maximale biodiversiteit aan sedums, bloemen, grassen, kruiden, groenten en fruit.

Veel van onze inheemse planten zijn bedreigd door overbemesting van onze bodems. Op biodiverse, schrale groendaken kunnen ze zich wel handhaven, vermeerderen en zelfs de gedegradeerde stadsomgeving gaan herkoloniseren! Twee jaar na aanleg streven we bij elke klant, naar een vestiging van minstens 20 andere soorten naast de gangbare sedums…

Op het Mier proefdak zitten we na 5 jaar trial and error, op meer dan 50 verschillende gevestigde soorten op nog geen 20m². Jaarlijks testen we heel wat nieuwe, vooral eetbare en medicinale, planten uit. Degene die het goed doen worden door ons vermeerderd en bij jou aangeplant!

Gespreide bloei

Op een biodivers groendak heerst er een afwisselende bloei van vroeg in de lente tot laat in de herfst. Op deze overdaad aan voedsel komen tal van insecten, bijen, vlinders en vogels af. Op aanvraag kunnen ook diverse types insectenhotels en mussenkoloniekasten in het dak verwerkt worden.

Substraat

De substraatlaag krijgt een gemiddelde dikte van 10 cm. We leggen het substraat niet overal even dik. In realiteit golft de dikte tussen 5 cm op de zwakste punten van je dak en 15 cm aan de randen, met pieken tot 40 cm bovenop draagmuren. Deze gradiënten zorgen voor een langlevend biodivers daklandschap.

Gewicht

Een biodivers groendak weegt gemiddeld 100kg/m² en kan dus op de meeste platte en hellende daken (tot ongeveer 20% helling) toegepast worden.

TIP: Plaast je een nieuwbouw of doe je een grote verbouwing, vraag dan je architect om je dak op 300kg/m² te voorzien, dan kan je er achteraf alle kanten mee op…

Beheer

Biodiverse groendaken worden extensief beheerd. Het is niet nodig te bewateren of te bemesten. Hoewel niet strikt noodzakelijk raden we aan om één keer per jaar, na de winter, de verdroogde stengels of ingewaaide herfstbladeren van het dak te halen. Zo blijft de bodem schraal en behoud je de grootste biodiversiteit. Voor deze jaarlijkse onderhoudsbeurt kan je ons desgewenst inschakelen.

Prijs

De richtprijs voor een biodivers groendak, door GEMOUT aangelegd, bedraagt gemiddeld 75 tot 110€/m². Een biodivers groendak komt in aanmerking voor groendaksubsidies. Vraag naar info bij je gemeente…

Hier enkele voorbeelden van groendaken die we met de MIER-Crew aanlegden.

bron: mier.be

<< terug