Gekoppelde biodiverse groendaken met kruidenbakken

33/62

In Aarschot werd een systeem van 2 gekoppelde biodioverse groendaken met kruidenbakken van kastanje aangelegd voor een gezin met 2 kinderen. Aangezien de ruimte van de bewoners om te tuinieren nogal beperkt is werden er op de 2 groendaken kruidenbakken voorzien. We gingen samen met de bewoners, familie, enkele werkkrachten van de mier-crew & vrijwilligers aan de slag.

Dakterras

De daken werden door de architect voorzien om er een groendak op aan te planten. We konden er dus een dikke laag substraat op kappen, zeker op de randen waar de steunmuren zich bevinden.

Op de ‘zwakkere’ centrale plekken werd er iets minder geplaatst. Hierdoor ontstaat er een biodivers daklandschap waarop verschillende planten hun ideale groeiomstandigheden vinden. De eigenaars verkregen ook een vergunning om hun dak te gebruik als dakterras. Recup tegels van de verbouwing werden gebruikt als terras. De eigenaars kregen een schitterend zicht vanop hun bankje op het dak op het bos aan de rechterkant & zicht op de kerk van Aarschot aan de linkerkant. Hier zou ik ook even kunnen verpozen 😉

De afscheiding met de buren werd gemaakt met kastanje palen & planken. Hierin werden enkele touwen gesjord, die als klimstructuur dienen voor bv een druivelaar.

Automatisch bevloeide kruidenbakken

Op de 2de verdieping werd een kruidenbak in U-vorm aangelegd. De regengoten werden afgekoppeld & komen in drinkgelag van de kruidenbakken terecht. Een irrigatiesysteem met drainagebuizen & argex korrels zorgt ervoor dat de kruidenbakken voorzien worden van voldoende water.

De drainage laag werd dmv een geotextiel van de potgrond gescheiden. De grond zuigt het water en voorziet de wortels van de planten van voldoende vocht. De capillaire werking van het water doet de rest.

Extra buffer bij extreem lange droogte

Op het bovenste dak werd ook een regenton van 100L geïnstalleerd die als waterreservoir dient voor het begieten van de kruidenbakken met regenwater. De eigenaars hoeven zich dus niet te bekommeren met het begieten van de kruidenbakken, enkel tijdens een extreem lange droge periode. Dit komt de levensduur van de planten te goede want gieten vergeten we allemaal wel eens 😉

De overloop van de drainageruimte komt terecht in de regenpijp die het water transporteert naar de volgende kruidenbak, een verdieping lager. Hier werd hetzelfde systeem als erboven geïnstalleerd. Het regenwater wordt maximaal benut & vastgehouden vooraleer het naar de riool gaat.