Blog

GEMEENTEHUIS WORDT GROENTEBOERDERIJ

Vorig jaar kwam Mme Zsazsa langs bij GEMOUT om een reportage voor NEST.

Het artikel is inmiddels verschenen & te bekijken in NEST moestuin.
Samen met 10 andere groentetuinen & 30 recepten van eigen kweek staat GEMOUT in het magazine.

Biodivers Spektakel

“Twee jaar geleden namen Björn en Riet met hun kinderen hun intrek in het oude gemeentehuis van Outgaarden. Ze volgden verschillende cursussen over permacultuur, waaronder eentje bij Geoff Lawton, een van de bekendste pioniers. Hun tuin is een lust in het genre.”

Gemeentehuis wordt groenteboerderij

“Eén meester, zes leerjaren bij elkaar in een klasje, en een burgemeester in de aanpalende kamer: het moet hier altijd al een drukke bedoening geweest zijn. In 1977 werd Outgaarden een deelgemeente van Hoegaarden. Het schooltje stopte ermee, de burgemeester verhuisde, en het gemeentehuis werd in bruikleen genomen door de plaatselijke verenigingen die er mosselfeesten, kaartavonden en communiefeesten organiseerden. Heel Outgaarden is hier wellicht meerdere keren gepasseerd.

Twee jaar geleden kochten Bjorn en Riet het oude gemeentehuis. De functie bleef bewaard: nog steeds passeert Outgaarden er om te kaarten. Maar de mosselfeesten heten nu ‘volkskeuken’ en de drankjes hebben een biolabel.

De kale speelplaats werd alleen met recuperatiemateriaal omgetoverd tot een ecologische parel. Stoeptegels werden muurtjes, dakpannen gootjes en boomstronken kregen een nieuw leven als paadjes.”

Lees het volledige artikel in NEST Moestuin, te verkrijgen bij uw dagbladhandel.

Hieronder enkele impressies

foto’s door Els Menten

Share

No Comments Yet


Leave a Comment