Wat?

VOEDSELBOS
ONTWERP EN BEGELEIDING

Contact

BJORN@GEMOUT.BE


Permacultuur

Voedsel is een basisbehoefte. We hebben het nodig om te overleven en vaak is het ook een bron van genot. Maar wat als we onze manier van voedselproductie zouden kunnen veranderen, zodat we niet alleen voedsel kunnen produceren, maar ook de natuur kunnen herstellen? Welkom in de wondere wereld van een voedselbos!

Een voedselbos is een manier van voedselproductie waarbij bomen, struiken, kruiden en andere eetbare planten in een natuurlijk bosachtig systeem worden geplant. Het is eigenlijk een mini-ecosysteem waarbij verschillende plantensoorten met elkaar samenwerken en elkaar ondersteunen om gezonde voeding te produceren. Het mooie van een voedselbos is dat het niet alleen voedsel produceert, maar ook de bodem verbetert, de biodiversiteit vergroot en het klimaat helpt te reguleren.

Al wandelend oogsten in een voedselbos

Stel je voor: je loopt door een bos en plukt een appel van een boom, gevolgd door een handvol bessen en een paar noten. Dit is precies wat je kunt doen in een voedselbos. Maar het gaat verder dan dat. In het voedselbos kan ook fungeren als uw medicijnkast, waarbij verschillende kruiden worden geplant die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

Maar hoe ziet een voedselbos eruit? Een voedselbos is opgebouwd uit verschillende lagen, zoals een kruinlaag met hoge bomen, een struiklaag met fruit- en notenstruiken, wat eetbare klimplanten er tussendoor, een kruidlaag met eetbare kruiden en een bodemlaag met knolgewassen. Al deze lagen werken samen om gezonde voeding te produceren en het ecosysteem te herstellen.

De veerkracht van een voedselbos

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen bij het opzetten van een voedselbos. Zo is het belangrijk om te kijken naar de lokale omstandigheden, zoals bodemtype en klimaat, en om de juiste planten te kiezen die hierbij passen. Maar het mooie van een voedselbos is dat het kan worden aangepast aan de lokale omstandigheden en dat het na verloop van tijd steeds sterker en veerkrachtiger wordt.

In een wereld waar voedselproductie vaak wordt gezien als een industrieel proces waarbij monoculturen en pesticiden de boventoon voeren, biedt het voedselbos een duurzame en natuurlijke oplossing. Het herstelt niet alleen de natuurlijke balans, maar zorgt ook voor gezonde en smakelijke voeding. En het beste van alles? Je hoeft geen groene vingers te hebben om een voedselbos te beginnen. Dus waar wacht je nog op?

Wij helpen u graag op weg…

Met veel praktische en theoretische bagage (cursus voedselbos door Martin Crawford, PDC certificaat van Geoff Lawton en PDC opleidingen bij het Voedselbos te Nokere & Yggdrasil Tienen, opleiding professioneel boomverzorger & bosbeheer bij Inverde vzw) helpen wij u graag op weg. Contacteer ons.


Lees meer: