Wat?

NATUURLIJK TUINPLAN

Locatie

BIJ U THUIS

Contact

BJORN@GEMOUT.BE


natuurlijk tuinplan

Wie houdt er nu niet van een mooie tuin vol leven, lekkers en kleur?

Waarom een natuurlijk tuinplan?

Laten we beginnen met het feit dat we niet bepaald goed zorg dragen voor onze planeet. Van spectaculaire afname van biodiversiteit, over ontbossing tot vervuiling. Het goede nieuws is dat we in onze tuinen een groot verschil kunnen maken. In Vlaanderen nemen tuinen bijna 130.000ha in beslag of bijna 10 procent van de Vlaamse oppervlakte. Dit zijn bijna 260.000 voetbalvelden. Ni niks dus…

Door een natuurlijk tuinplan te ontwerpen, kunnen we een veilige haven creëren voor heel wat insecten, vogels en andere dieren die het moeilijk hebben in onze hectische wereld.

Bovendien is een natuurlijke tuin ook goed voor ons eigen welzijn en gezondheid. Het is trouwens wetenschappelijk bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur ons gelukkiger en gezonder maakt. Dus waarom zouden we niet elke dag een beetje natuur in ons leven brengen?

Wat houdt een natuurlijk tuinplan in?

Nu we weten waarom we een natuurlijk tuinplan nodig hebben, kunnen we het hebben over wat het eigenlijk inhoudt. Een natuurlijk tuinplan is erop gericht om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Dit betekent dat je een verscheidenheid aan planten en bloemen moet kiezen die verschillende soorten dieren aantrekken, zoals bijen, vlinders en vogels.

Maar het gaat echter niet alleen om planten. Een natuurlijk tuinplan houdt ook in dat je geen giftige pesticiden of meststoffen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor dieren of het milieu. Het gaat erom een balans te vinden tussen mens en natuur, waarbij we onze tuin als onderdeel van het ecosysteem zien in plaats van als iets wat we moeten beheersen.

Hoe maak je een natuurlijk tuinplan?

En nu, het belangrijkste deel: hoe maak je je eigen natuurlijke tuinplan? Het begint allemaal met onderzoek. Je moet leren welke planten en bloemen het beste gedijen in jouw klimaat en bodemtype. Vervolgens moet je beslissen welke planten en bloemen je wilt kiezen om een ​​verscheidenheid aan dieren aan te trekken.

Maar het gaat niet alleen om planten. Je moet ook overwegen hoe je je tuin inricht, bijvoorbeeld door een kleine vijver of een insectenhotel te bouwen. We vergeten ook niet om natuurlijke methoden te gebruiken om plagen te bestrijden, zoals het aantrekken van natuurlijke vijanden  (bvb. lieveheersbeestjes, oorwormen,…)

Maar wees niet bang om ook creatief te zijn! Misschien wil je een boomhut bouwen of een moestuin aanleggen om je eigen groenten te verbouwen. Het belangrijkste is dat je je tuin ziet als een levend wezen en er met liefde en respect voor zorgt.

Een natuurlijk tuinplan is niet alleen goed voor de dieren en het milieu, maar ook voor onze eigen gezondheid en welzijn.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met jouw natuurlijk tuinplan en doen dit in co-creatie met u.

Teken zelf je plan onder onze begeleiding.


Met veel praktische en theoretische bagage (PDC certificaat van Geoff Lawton en PDC opleidingen bij het Voedselbos te Nokere & Yggdrasil Tienen, opleiding professioneel boomverzorger & bosbeheer bij Inverde vzw, cursus voedselbos door Martin Crawford) helpen wij u graag op weg.

Neem contact met ons op voor meer info.

Onze tuinplannen zijn gebaseerd op de permacultuur principes.

natuurlijk tuinplan