Openbare voedselbossen

Vooraleer we het hebben over de voordelen van voedselbossen en waarom ze zo belangrijk zijn beginnen we eerst met wat achtergrondinformatie over wat voedselbossen precies zijn.

De rijke variëteit van een voedselbos

Stel je voor: een prachtig bos, waar de bomen volhangen met fruit en noten en de bodem bedekt is met een rijke variëteit aan eetbare planten en kruiden. Dit is het idee achter een voedselbos. In plaats van een monocultuur van één soort gewas, zoals we vaak zien in de landbouw, bestaat een voedselbos uit verschillende lagen van eetbare planten en bomen die samen een compleet ecosysteem vormen.

Maar waarom zou je zo’n voedselbos willen op openbaar domein? Ten eerste draagt het bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Een voedselbos trekt allerlei verschillende soorten dieren aan, van bijen en vlinders tot vogels en kleine zoogdieren. Daarnaast zorgt het voor een betere waterhuishouding en bodemstructuur, wat weer leidt tot minder wateroverlast en erosie.

Maar het belangrijkste voordeel van een voedselbos is natuurlijk dat het voedsel oplevert! En niet zomaar voedsel, maar gezond, lokaal en duurzaam voedsel. Het is een manier om de stad of gemeente te vergroenen en tegelijkertijd bij te dragen aan een gezondere voedselproductie. Wie wil er nu geen appeltje plukken van een boom in een bos?

Voedselbossen voor mens en natuur

Kortom, voedselbossen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook tal van voordelen voor mens en natuur. Ze dragen bij aan een gezondere voedselproductie, biodiversiteit en een betere waterhuishouding en bodemstructuur. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er nou niet van gratis gezond voedsel?

Dus laten we vooral niet bang zijn om wat experimenten uit te voeren op openbaar domein. Want wie weet, misschien wordt dat ene verwaarloosd plekje wel het voedselbos van de toekomst!

Op grondgebied Hoegaarden zijn er 2 openbare voedselbossen die wij hebben ontworpen & uitgevoerd:

  • Voedselbos “De Moutgaard” in deelgemeente Outgaarden
  • Voedselbos “Den Repos” in Hoegaarden

Droom jij van een voedselbos?

Wij helpen u graag verder met uw voedselbos droom.

Met veel praktische en theoretische bagage (cursus voedselbos door Martin Crawford, PDC certificaat van Geoff Lawton en PDC opleidingen bij het Voedselbos te Nokere & Yggdrasil Tienen, opleiding professioneel boomverzorger & bosbeheer bij Inverde vzw) helpen wij u graag op weg.