Wat?

PERMACULTUUR
ONTWERPSESSIES

Contact

BJORN@GEMOUT.BE


Permacultuur

Perma-wat?

Daar weet ik niks van… Weer zo een hipster-ding…?

Nee, permacultuur is een benadering die gericht is op het creëren van een harmonieuze relatie tussen mens en natuur. Het is een ontwerpsysteem gebaseerd op de principes van natuurlijke ecosystemen, waarbij er gestreefd wordt naar een duurzame manier van leven en voedselproductie. We gebruiken & respecteren hierbij zo veel mogelijke de natuurlijke processen.

Permacultuur: een natuurlijk proces.

Maar wat betekent dit concreet? Wel, bijvoorbeeld dat we in een permacultuurtuin geen pesticiden of kunstmest gebruiken, maar enkel natuurlijke middelen om onze gewassen te beschermen en te voeden. Ook gebruiken we vaak een combinatie van planten, waardoor ze elkaar helpen groeien en plagen op afstand houden. En we houden rekening met de seizoenen en het klimaat om onze planten optimaal te laten groeien.

Permacultuur: meer dan tuinieren.

Maar permacultuur gaat verder dan enkel tuinieren. Het is een manier van leven die draait om het respecteren van de natuur en het minimaliseren van onze impact op het milieu. Zo kunnen we bijvoorbeeld ons huis op een duurzame manier bouwen, ons eigen voedsel verbouwen en samenwerken met onze buren om lokale gemeenschappen te creëren die gebaseerd zijn op solidariteit en respect.

Ik hoor u al denken: “Klinkt allemaal heel mooi, maar is het wel realistisch?” Wel, dat hangt er van af. Als we allemaal meteen volledig inzetten op permacultuur, dan zou dat inderdaad nogal onrealistisch zijn. Maar het goede nieuws is dat er steeds meer mensen zijn die de voordelen van permacultuur inzien en er stap voor stap mee aan de slag gaan. En zoals zo vaak geldt: alle beetjes helpen.

Permacultuur: respect voor mens en natuur

Laat je dus niet afschrikken door de onbekende term “permacultuur”. Het is eigenlijk gewoon een manier om op een duurzame en respectvolle manier met de natuur en elkaar om te gaan. En wie weet, misschien heb je binnenkort zelf wel een permacultuurtuin en ben je je buren aan het uitnodigen voor een gezamenlijke oogst. Want laten we eerlijk zijn, samen voedsel verbouwen is toch veel leuker dan in je eentje voor de tv hangen?

Wij begeleiden graag mee uw permacultuur plannen.

Met veel praktische en theoretische bagage (cursus voedselbos door Martin Crawford, PDC certificaat van Geoff Lawton en PDC opleidingen bij het Voedselbos te Nokere & Yggdrasil Tienen, opleiding professioneel boomverzorger & bosbeheer bij Inverde vzw) helpen wij u graag op weg.


Lees meer: