Onze nieuwe kachel: een rocket batch box

Wij zijn al vele jaren fan van tegelkachels. We hebben (en hadden) er in verschillende formaten. De liefde begon met een kleine Berlijnse stadstegelkachel uit begin 20e eeuw over verschillende modellen van de Twaalf Ambachten, een Poolse tegelkachel,…

Deze zomer ging een droom in vervulling met de bouw van een heuse accumulatie leemkachel met bijhorende zitbankjes.

Stralingswarmte

Speksteenkachels, Finovens, Tegelkachels en Leemkachels,… Het zijn voorbeelden van accumulatiekachels of massieve stralings kachels. De benaming verschilt, maar het principe is hetzelfde: de kachel wordt in korte tijd door een hevig vuur opgewarmd waarbij de warmte wordt opgeslagen in de massa.

Dus: opwarmen van materie/massa die nadien uitstraalt ipv opwarmen van lucht (convectie).

Het Bell-systeem zorgt ervoor dat na de optimale verbranding de warmte uit de rookgassen genomen wordt. Een Bell is een ruimte waar de rookgassen ingaan en pas uitgaan als ze warmte hebben afgegeven.

Een kachel kan bestaan uit meerdere Bellen, afhankelijk van het ontwerp.

Op deze manier blijft de warmte binnenshuis in plaats van naar buiten te ontsnappen en de vogeltjes te verwarmen.

Hout

Verbranden van hout krijgt de laatste tijd nogal wat tegenkanting terwijl het nochtans de enige hergroeibare grondstof is & die geen extra input vraagt om gebruikt te worden. De manier waarop we hout verbranden is wel van cruciaal belang: gebruik maken van voldoende droog hout, omgekeerd stoken,…

Deze kachel verbrandt hout met een hoog rendement en minimale vervuiling (zie: rocket stove), de kern van een moderne houtkachel.
Hout van “mindere” kwaliteit (bvb wilg, populier ) dat bekomen wordt door een knot- of hakhoutbeheer is zeer geschikt voor deze kachels & geeft heel snel warmte af. We hoeven dus geen bomen te kappen om ons te verwarmen.

Wilgen in knotbeheer leven zelfs langer dan natuurlijk uitgroeiende wilgen. Dit is echter niet het geval voor alle boomsoorten.

Een ecologischere oplossing op het platteland is moeilijk te vinden volgens mij. 
Alles is context 😉

Meer dan een neushoorn

Gedurende 4 dagen bouwden we samen met Joris Poels de kachel, die meer weegt dan 5000kg. De kinderen wisten te vertellen dat dit meer is dan een neushoorn. Leuk weetje…

Pizza’s & broden

Wij houden van bakken maar toch werd de kachel niet voorzien van een aparte oven (dit geeft een verlies van rendement). We gebruiken de stookkamer als oven. Na het stoken plaatsen we een rooster & een dikke vuurvaste steen in de brandkamer & hierop worden dan pizza’s en broden gebakken. Iedere zaterdag is het sinds het instoken dan ook pizzafeest.

Smakelijk!

Bronnen:
http://batchrocket.eu
http://www.warmteopmaat.be
https://www.lowtechmagazine.be/stralingsverwarming/


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een antwoord