Volkstuin ‘de Moutgaard’ – Outgaarden

34/62
volkstuin de moutgaard

Volkstuin “De Moutgaard” is een open tuin in Outgaarden voor iedereen die rust wil vinden of samen wil tuinieren.

Vanaf het ontstaan van GEMOUT vzw dromen we van een groene ruimte waar we een grote gemeenschappelijke moestuin en een voedsel- en speelbos kunnen aanleggen. Met onze gezamenlijke volkstuin “De Moutgaard” realiseren we dit plan.

Wij danken de gemeente Hoegaarden om een mooi perceel ter beschikking te stellen van GEMOUT vzw!

Met “De Moutgaard” kunnen we de doelstellingen van Gemout vzw verder verwezenlijken. Onze doelstellingen zijn: een lokale ontmoetingsplaats creëren waar jong en oud elkaar leren kennen en een gedeelde educatieve demonstratietuin aanleggen waarin biologisch tuinieren en permacultuur een leidraad zijn.

[teaser type=”text-box” image=”empty” icon=”” title=”Het plan van volkstuin” custom_bg_color=”” custom_title_color=”” custom_text_color=”” custom_icon_bg_color=”” custom_icon_color=”” button_text=”klik hier om het plan te bekijken” button_url=”https://www.gemout.be/wp-content/uploads/2016/10/moutgaard-plan.pdf” button_color=”success” arrow=”bottom”]’de Moutgaard'[/teaser]

Samen tuinieren en van elkaar leren

“De Moutgaard” wil een inspirerend voorbeeld zijn van natuurlijk tuinieren. Natuurlijk tuinieren betekent zonder gebruik van herbiciden, pesticiden en kunstmest. De tuin is toegankelijk voor iedereen en gedragen door vrijwilligers. Iedereen mag meewerken, meedenken, meeoogsten, meegenieten…

Samen weten we en kunnen we meer: kennis uit ervaring, overgeleverd van generatie op generatie, vanuit de permacultuur of de kruidenleer, … We leren van elkaar: iedereen die aan het project deelneemt, kan een steentje bijdragen aan een groeiende en bloeiende tuin.

Gezond lokaal samen eten

In “De Moutgaard” komt een buitenkeuken met overdekte zitplaats (een eenvoudige houtconstructie). Zo kunnen we oogsten en met seizoensgebonden producten uit “eigen hof” een lekkere maaltijd klaarmaken. Of kunnen we samen een teveel aan oogst inmaken om te bewaren. We organiseren ook regelmatig kookworkshops –open voor iedereen- om elkaar te inspireren in het maken van gezond eten rechtstreeks uit de tuin.

De groenten uit de tuin willen we ook benutten in onze maandelijkse volkskeuken. De volkskeuken is een initiatief van vzw Gemout waarin samen koken én eten een manier is om mensen samen te brengen en te laten kennis maken met gezonde en goedkope voeding.

Meer dan een ontmoetingsplaats

De volkstuin wil meer zijn dan een ontmoetingsplaats waar groenten en (klein)fruit welig tieren onder het oog van geïnteresseerde liefhebbers. We geloven erg in de heilzame werking van tuinieren en de natuur in het algemeen. “De Moutgaard” is ook een plek waar tuinieren, natuur, rust en het buitenleven kan ontdekt worden door personen en groepen die hier geen vanzelfsprekende toegang tot hebben. 

We denken aan jongeren binnen de bijzondere jeugdzorg en -psychiatrie, mensen met een beperking, kansarmen en de vluchtelingen die in onze gemeente terecht komen. We willen een plek zijn waar jongeren die het even niet zien zitten in hun instelling of ziekenhuis overdag terecht kunnen om mee te werken, te ervaren en gewoon te zijn.

Voor andere mensen kan volkstuin De Moutgaard een plaats worden die hen kan helpen om uit hun isolement en eenzaamheid te komen (hierbij denken we vooral ook aan ouderen en vluchtelingen).

Ook naar de scholen in de buurt willen we een aanbod uitwerken waarbij leerkrachten de tuin als didactische buitenruimte  kunnen gebruiken (bijgestaan door een vrijwilliger van De Moutgaard).

Educatieve en ontspannende werkdagen 

Maandelijks plannen we een werkdag. Iedereen is welkom, om een of enkele uurtjes mee te werken, bij te leren en/of te ontspannen. We planten bomen, leggen percelen aan, zetten omheining, zaaien en stekken, … Of genieten van de rust en het gezelschap in de buitenlucht. Medewerkers krijgen ’s middags soep.

Locatie 

Volkstuin ‘de Moutgaard’ is gelegen aan de Jongensschoolstraat te Outgaarden (Hoegaarden) aan het voormalige voetbalterrein.

De site is gelegen aan de rand van een waardevol openruimtegebied in recreatiezone.

De makkelijkste manier om ‘de Moutgaard’ te bereiken is de Bostsestraat (waar Gemout is) te volgen en het eerstvolgende straatje rechts omhoog te nemen. U bent toegekomen!